Marangozluk

Kavela Pimi Nasıl Kullanılır?

Kavela pimi takmak, marangozlar tarafından bağlantı yerlerini güçlendirmek için yüzyıllardır kullanılan bir işlemdir. Kavelalamanın altında yatan temel prensip kavela pimi adı verilen küçük, yuvarlak ve eşit biçimde kesilmiş ahşap çubuklar, ahşap paneller üzerinde birbirlerine denk gelen deliklere yerleştirilir ve yapıştırıcı madde uygulandığında güçlü ve dayanıklı bir bağlantı ortaya çıkar.

Kulağa kolay geliyor, değil mi? Aslında o kadar da kolay değil.

Günümüzde çok sayıda ahşap ustası kavelalamadan kaçınmakta ve daha az sorunlu olarak görülen bisküvi kavela veya cep deliği mekanik bağlantı elemanları gibi yöntemleri tercih etmektedir. Ancak kavelalamanın basitliği ve dayanıklılığı göz ardı edilmemelidir. Kavelalamada genellikle ağaç levhanın genişliğinin 1/2’sinden fazla olmayan bir kavela pimi çapının kullanılması gerekir. Örneğin, 2 cm genişlikteki levhaları birleştirirken, tipik olarak 0,8 cm veya 0,95 cm kullanılır. Daha geniş bir kavela pimi kullanılması, tahtayı zayıflatır. Daha dar bir kavela pimi ise bağlantıyı tutacak gücü sağlayamaz.

Kavela pimlerini yerleştirmek için kullanılan deliklerin her biri, kullanılan bölümünün uzunluğunun 1/2’sinden 15 mm daha derin olmalıdır. En yaygın kavela pimi uzunluğu 4 cm’dir. Bu durumda, kavela pimi deliklerinin her biri 2,15 cm olacaktır.

En sık kullanılan kavela pimleri huş ağacından yapılanlardır. Bununla birlikte ticari olarak üretilen plastik kavela pimi kitleri yapı marketlerde kolayca bulunabilmektedir. Kavela pimlerimi kendim kesmek istiyorum diyorsanız, işte işinizi kolaylaştıracak birkaç tüyo:

  • İlk olarak, deliklere kolayca yerleştirebilmek için kavela pimlerinin uçlarını yivlemek iyi bir fikir olabilir.
  • İkincisi, kavela pimi deliğe girdiğinde havanın ve kullandığınız tutkalın dışarı çıkmasını sağlayacak şekilde kavela piminin uzun ekseninden aşağıya küçük bir oluk açın. Bunu, bir şerit testere ve kavela pimini güvenli bir şekilde tutmak için bir çift kargaburun pense ile kolayca yapabilirsiniz.

Kavela Mastarı

Bir matkap ucu, kavela pimleri ve tutkala ilave olarak, bir kavela mastarı kullanmanız halinde kavelalama işlemi çok daha kolay hale gelecektir. Bu kavela mastarları genellikle metaldir ve matkap ucunu ahşap levhanın kenarına konulan kareye yönlendirmek için tasarlanmıştır. Mastarınız farklı çaplardaki matkap uçlarını barındıracak burçlar içermelidir.

İlk Deliklerinizi Açın

Bağlantı noktasını kavelalamaya başlamak için, birbirlerine bağlanacak iki levhayı istenen konuma getirin. Bilhassa bağlantı alanı geniş ise, her bağlantı yeri için en az iki kavela pimi kullanmanız gerekecektir. Temel kurallardan biri, levhaların 15 cm’den daha dar olması durumunda, bağlantı uzunluğunun her 1/4’lük bölümüne bir kavela pimi ve levhanın diğer yüzünün 1/4 ‘lük bölümüne bir kavela piminin yerleştirilmesidir. Böylece, 15 cm genişliğindeki bir levha için, birinci kavela pimi bir kenardan 3,75 cm uzaklığa ve diğer kavela pimi ise levhanın diğer yüzünde bu noktadan 3,75 cm mesafede olacak şekilde yerleştirilecektir. Pimler arasındaki mesafe 10 cm’yi geçerse, ilave bir daha eklemelisiniz.

Bir kalem kullanarak, her iki levhada da istenen yerleri işaretleyin. Ardından levhaları ayırın ve kavela mastarını her iki levhadaki işaretlerle hizalayın. Matkap ucunu elektrikli veya şarjlı matkabınıza takın ve matkap stoperini istenen derinliğe ayarlayın.

İlk deliğinizi, mastar boyunca matkap stoperine kadar delin, ardından mastarı ikinci deliğin üzerine yerleştirin ve işlemi tekrarlayın. Bu levhadaki tüm delikler açılıncaya kadar bu işleme devam edin.

Delikleri Hizalayın

İlk levhadaki tüm delikler uygun derinlikte açıldıktan sonra, hemen ikinci levhaya geçmeyin. Bunun yerine, kavela pimi kitinizle birlikte gelen kavela merkezlerini deliklere yerleştirin . Eğer hazır kullanmıyorsanız, işlemi çok daha hassas hale getireceği için merkezleri almanızı tavsiye ederiz.

Kavela merkezleri deliklere yerleştirilmiş durumdayken, ikinci levhayı yerine oturtun ve kavela merkezlerine doğru bastırın. Kavela merkezleri ikinci levha üzerinde kusursuz bir şekilde konumlandırılmış ve sonraki deliklerin nereye açılması gerektiğini gösteren bir oyuk oluşturacağından, bunu yaparken hassas çalışın. Eğer kavela merkeziniz yoksa, ölçüm yaparak uygun yeri bulmayı deneyebilirsiniz. Ancak orijinal delikleriniz biraz yerinden kaymışsa, yeni deliğinizin bu delikle eşleşme ihtimali düşüktür.

Levhaları ayırın, kavela mastarını yeni işaretlenen noktalarla hizalayın ve delikleri açın.

Kavela

Kavela

Kavelaları Yerleştirin

Tüm delikler delindiğinde, mastar ve kavela merkezlerini ilk levhadan çıkarın. Bir levhadaki her deliğe az miktarda tutkal koyup tutkallı deliklere yerleştirin. Bunun için çok fazla tutkal gerekmez, zira çok fazla tutkal deliğin dışına taşabilir veya kavela pimlerinin yerleştirilmesini zorlaştırabilir. Taşan tutkalları derhal hafif nemli bir bezle temizleyin.

Daha sonra, karşıt deliklere bir miktar tutkal koyun ve levhayı karşılıklı kavela pimlerinin üzerine yerleştirin. Levhayı elinizle kavela pimlerinin üzerine olabildiğince bastırın.

Bağlantı kapatıldığında, bağlantıyı sıkılaştırmak için bir mengene kullanabilirsiniz. Son olarak mengeneyi tutkal tamamen kuruyana kadar  çıkarmayın.

Bir yanıt yazın